Kadarkák

Eszterbauer Sógor Kadarka 2020, Szekszárd

Könnyed, játékos, kedves bor tele gyümölccsel és fűszerekkel. „Mezítelen” kadarkát szántunk a palackba. Fiatalosan mozog a pohárban. Intenzíven fűszeres illat, mély és szerteágazó. Ízeit is ez a fűszeresség vezeti, szép, friss-roppanós piros bogyósokkal kísérve. Laza, nyári frissítő málnaszörpre emlékeztet a korty, könnyen és gyorsan csúszik. Kitűnő kadarka a hét minden napjára.

Eszterbauer Nagyapám Kadarka 2018, Szekszárd

A klónszelekciós kísérletek eredménye és öregtőkéink válogatott termése adja az elegáns és komplex ízvilágot.Intenzív, behízelgő, főleg málnás-cukorkás, puncsos illat. Ízben folytatódik a gyümölcsös fűszeres vonulat, szép kerek, könnyed, ahogyan azt egy kadarkától várjuk. Bájos, kedves, harmonikus, szép bor.

Eszterbauer 109 éves Kadarka 2020, Szekszárd

Dűlőszelektált kadarka-különlegesség egy remek évjáratból, mindössze 547 sorszámozott palack készült.Liszt Ferenc közeli barátja, a XIX. században híres szekszárdi Auguszt báró 6 holdas Palánki hegyi szőlőihez tartozott az a kicsiny terület, melyen örökösei, a Schauber család 1912-ben kadarkát telepített. A ma már nagyon hiányos ültetvény a borászatunk feletti domboldalon helyezkedik el, néhány éve vásároltuk meg a család mai utódaitól. Vajon milyen lehetett déd- és üknagyapáink kadarkája? Erre kerestük a választ, mikor ezt a tételt elkészítettük.

Hagymási Kadarka 2018, Eger

A szőlő az egri Új-fogás-dűlőben termett. Az ültetéshez az oltvány saját klón szaporításból származik.

Lilás rubinszín, intenzív illatában rózsát, epret és Egerben honos fűszereket érezhetünk. Telt, koncentrált, mégis könnyed karakterű, jó ivású bor kiegyensúlyozott struktúrával, gyümölcsös (málnás) utóízzel. Az újfahordós érleléstől egy finom, nem tolakodó, szinte csak érintésnyi aromával gazdagodott, ugyanakkor ez nem ment a gyümölcsösség kárára. 17–18 C fokon fogyasztandó, borjú- és bárányhúsokhoz, halászléhez, gulyáshoz, paprikásokhoz, pörköltekhez és tésztákhoz egyaránt ideális társ.

Heimann & Fiai Szekszárd Kadarka 2020, Szekszárd

Az Iván-völgy, a Porkoláb-völgy és a Bödő-dűlőkben termett, kézzel szüretelt szőlőből készült bor. Spontás erjedt acél- és fakádakban, 8 hónapig acéltartályban érlelődött. Derítés és szűrés nélkül palackoztuk.

A kadarka örökség, de mi nem csak ezért szeretjük. A könnyű korty, a filigrán csersavak és a híres fűszeressége a modern konyha igazi társává teszik. Új klónok szelekciójával és szaporításával dolgozunk a fajta megbízhatóságán. A borászatban precíz munkával és könnyű kézzel törekszünk rá, hogy megőrizzük a kadarka jellegzetes arcát.

Heimann & Fiai Porkoláb-völgy Kadarka 2019, Szekszárd

A Porkoláb-völgyben termeljük az újonnan szelektált kadarkaklónokat. A völgy felső része nyugati fekvésű, benapozott parcellákból és a szeles hegytetőből áll – 220-245m tengerszint feletti magasságban. Mind a hét ültetvény termését külön szüreteljük és erjesztjük, majd ezután házasítjuk a leginkább nekünk tetsző parcellák borát. Spontán erjesztés és almasavbontás után érlelés 8 hónapig agyagamforákban. Derítés nélkül, durva szűrés után palackoztuk.

Koch Hajós-Bajai Kadarka 2019, Hajós-Baja

Fűszerekben és gyümölcsökben gazdag, könnyed vörösbor. A kadarka érzékeny, magas szaktudást igénylő fajta. A kézi szüretelés, majd válogatás után saválló acéltartályban történt a bor erjesztése és az almasavbomlás. A rövid, 3-4 hónapos fahordós érleléshez másodtöltésű magyar barrique hordókat használtunk.
Illatában fűszeresség, meggy, cseresznye jelenik meg. A korty hosszú, élénk és gyümölcsös a fahordó fűszeressége mellett.
Ételpárosítás szempontjából rendkívül változatos bor, mely kiválóan harmonizál a magyar konyhával és a paprikás ételekkel, de megfelelő választás lehet más paradicsom alapú ételek mellé is, mint a paradicsomleves vagy akár egy olasz pizza. 

Koch Frisch Kadarka 2018, Hajós-Baja

Borotai pincénk legkedvesebb fajtája a kadarka, ezért természetesen helyet kapott a Koch Frisch Selection családban. A legkiválóbb kadarkaültetvényeinkről kézzel szüretelt és válogatott szőlőinkből készítjük, majd rövid, 3-4 hónapos tölgyfahordós érlelés után kerül palackba. Egy igazán könnyű, friss gyümölcsös, bársonyos vörösbor, mely kiválóan passzol a magyar paprikához és a magyaros ételekhez.

Lajver Kadarka 2020, Szekszárd

Pincészetünk Szekszárd palackos szortimentje bővült kadarka fajtaborunkkal, melyre csak büszkék lehetünk. Kézi fürt- majd bogyóválogatás után rozsdamentes tartályban történt az alkoholos erjesztés és az almasavbontás. Hat hónapig tartályban érleltük.

Illatban hozza az enyhén fanyar piros bogyós jegyeket és a fajtára jellemző fűszeres illatot. Megjelenik benne a könnyedség, az elegancia. Kortyban tartós, virgonc savak uralják és teszik emlékezetessé ezt a vörösbort.

Németh János Kadarka 2019, Szekszárd

2010-es telepítésű ültetvényről kézzel szüreteltük, fürtönként válogattuk. Vörösboros eljárással, azaz nyitott kádban erjesztett, tartályban érlelt bor.

Színre és illatra kifejezetten fajtajelleges. Szép savak és intenzív gyümölcsösség jellemzi a bort. Ideális gasztrobor – remekül párosítható halakhoz, paprikásokhoz. Könnyed, elegáns, gyümölcsös.

Sebestyén Kadarka 2019, Szekszárd

10–60 éves tőkékről kézzel szüreteltük (Iván-völgy, Szentgál és Bence-völgy területekről). Fürtválogatás után nyílt kádban erjedt, 7 nap héjon tartás után 10 hónapig tartályban érlelődött. Cseresznyepiros színű vidám kadarka légiesen könnyed, vibráló savakkal. Ízében málnacukorkás, ribizlis jegyek érződnek. Kicsit hűvösebben nagyon itatja magát.

Tüske „Harmados” Kadarka 2020, Szekszárd

Vaníliás illattal nyit, amit a hecsedlis fűszerezettség és a kökény fanyarsága követ. A szőlő a Szekszárdi borvidék tetején, a Kerékhegy keleti lejtőjén terem egy hold területen. A 2010-es telepítés idős ültetvényekről szelektált oltványokkal történt. Ez nagyban hozzájárult a korábbi kadarkaképem megvalósításához.
2020 meleg őszén szeptember második felében szüreteltük, majd részben hűtött acéltartályban, részben nyílt kádban erjedt, természetesen itt is kontrollálva a hőmérsékletet. Félesztendős tartályos érlelés után márciusban palackoztuk.
A „Harmados” jelentése kettős. Itt elsősorban a termés zöld állapotában történő ritkítását jelenti, de van egy történeti jelentése is. Régen a XIX. század végén – a XX. század elején a módosabb gazdák kiadták művelésre a szőlőjüket a szegényebbeknek a termés 1/3-áért.
Ajánlom ropogósra sült kacsához, meggyes pitéhez. A 2021-es Kadarkatúrán meggyes rétessel és kadarka és meggy alapú fagylalttal kínáltuk. Jól áll neki, ha a vörösboroknál megszokottnál hidegebbre hűtjük.
Forgalmazza a Bortársaság, a bor-bolt.hu webáruház, Pannon borbolt és a Radovin Kft.

Tóth Ferenc Egri Kadarka 2015, Eger

A közepesen intenzív rubinvörös bor illatában egyértelműen a meggy a meghatározó, a fahordó édeskés, süteményes illatának kíséretében. Ízében e gyümölcs szörpös, lekváros zamatai ismét visszaköszönnek. Lecsengésében kis kesernyésség váltakozik édes fűszerekkel. A pincészet eddigi kadarka boraihoz képest ez egy könnyebben értelmezhető, ugyanakkor könnyen meg is szerethető bora.

Tóth Ferenc Kadarka 2017, Eger

Október elején szüreteltük, majd 14 napos erjesztést követően a cefrét kipréseltük. Érlelés: 20 hl-es tölgyfa hordóban 11 hónapig.

Szép, halvány rubinszíne a bor könnyedségére utal. Lassan nyíló illatában diszkréten szilvás, friss gyümölcsös aromák nyiladoznak. Ízben határozott, de finom savakkal robban a szájba. Látszólag könnyű hatású, de mégis van benne egy erőteljes, férfias törkölyös jelleg, már-már mazsolába hajlóan, azonban annak édessége nélkül. Lecsengésben a fanyarkás gyümölcsökre emlékeztető ízek mellett még a friss Kadarka szőlőszemek zamata is felvillan. 

Tóth Ferenc Kadarka Superior 2018, Eger

A pincészet első superior kadarkája csodás alapanyagból, a Tihamér-dűlőből. Az erjesztés kóracél tartályban, a maceráció körfejtéssel történt. Préselés után 20 hl-es ászok hordóban érleltük 9 hónapon keresztül.

Rubinvörös színű bor némi gránátos bemosódással a szélein. Illata ezerarcú. Pirított dió az első benyomás róla, majd a málnaszörp és a szamócalekvár édeskés aromái váltogatják egymást. Ha türelmesek vagyunk, akkor herbás-gyantás jegyek is felvillanak, különösen a szárazpróbájában. A kortyban még élénken játszadozó savai és szépen alakuló tanninjai azonnal éreztetik magukat. Utánuk a friss meggy gyümölcsének érett zamatai szinte még fel is erősödnek. Közben azonban a fűszerek is helyet kérnek maguknak ebben az intenzíven gyümölcsös aromavilágban. Olajossága már a viszkozitásában is feltűnik, de megkóstolva még inkább sűrűnek hat, ugyanakkor a fajtát nem írja felül a textúra.

Tóth Ferenc Egri Kadarka Siller 2020, Eger

A siller-technológia lényege, hogy a szőlőt a vörösboros technológiától eltérően csak rövid ideig hagyjuk a cefrén. Szeptember végén szüreteltük, néhány hónapig acéltartályban érleltük, majd februárban palackoztuk.

Színe nagyon elegáns, világos meggypiros árnyalatú, kis narancsos tónussal a szélén. Illatában fűszeres meggy, ízében édeskés, érett szamócás, málnás, már-már szörpös jelleg jelenik meg, ami élénk savaival kiegészülve egy klasszikus siller ízvilágát tárja elénk. Közepes hosszúságú bor, mely könnyen, gyorsan itatja magát. Igazi társasági bor ez a játékos siller, finom savakkal, árnyalatnyi édeskés, málnás-szamócás, szörpös karakterrel. Azok számára is ajánljuk, akik még csak most ismerkednek ezzel a bortípussal, nem fognak csalódni.

Hagymási Kadarka Rosé 2020, Eger

Rózsa-ibolya, ibolya-rózsa. Így váltakoznak az illatok leheletnyi eperrel fűszerezve. Ízben is visszaköszön ez a virágos vonulat. Finom sav-tannin szerkezet és bársonyos textúra tárul elénk. Nem robosztus, inkább behízelgő, könnyed, jó ivású bor. Azoknak ajánlható, akik szeretik a könnyed fajtákat.
16–18 °C-on fogyasztható, inkább aperitifként vagy desszertek mellé.

Illatban hozza az enyhén fanyar piros bogyós jegyeket és a fajtára jellemző fűszeres illatot. Megjelenik benne a könnyedség, az elegancia. Kortyban tartós, virgonc savak uralják és teszik emlékezetessé ezt a vörösbort.

A kadarka örökség, de mi nem csak ezért szeretjük. A könnyű korty, a filigrán csersavak és a híres fűszeressége a modern konyha igazi társává teszik. Új klónok szelekciójával és szaporításával dolgozunk a fajta megbízhatóságán. A borászatban precíz munkával és könnyű kézzel törekszünk rá, hogy megőrizzük a kadarka jellegzetes arcát.