Tudástár

Honnan származik a kadarka? Milyen néven ismert a világban? Termesztik-e Magyarországon kívül? Mit lehet tudni a múltjáról és mi vár rá a jövőben? Milyen pohárból kóstoljuk, hány fokon és milyen étel mellé?

Tudástárunkban megpróbálunk sok érdekes és informatív írást a kadarkakedvelők elé tárni. Várjuk a javaslatokat is az info@hungarianwines.eu címen.

Tudomány: Kadarka a szőlőgenetikus szemével

Részlet a Wine Grapes című könyvből. A könyv az eddig született legátfogóbb mű a világ borszőlőiről – 1200 oldalon, 1368 szőlőfajta bemutatásával. A szőlőfajták DNS-kutatásai az egyik szerző, a svájci Jose Vouillamoz genetikus nevéhez fűződnek.

Tudomány: Kadarka / Kadarska / Skadarska / Gamza

Részlet a Terra Benedicta című könyvből

Szerzők: Dr. Mészáros Gabriella és Ambrus Lajos

Gasztro: Kadarkavidékek gasztronómiája

Ételekről és borokról (részlet az azonos című könyvből)

Szerző: Dr. Mészáros Gabriella

Fotók: Dorogi Tamás

Gasztro: Pontyropogós pikáns tejfölmártással

Heimann Ágnes receptke Szekszárdról, kadarka mellé. A recept Szabó Edit Gyengébb? Nem! című kötetében jelent meg.

Szellem: Hová tűnt a kadarka?

A Magyar Konyha írása a kadarka múltjáról és jelenéről. „Ma már azok vannak többségben, akik csak a kadarka nevét ismerik, illatát, zamatát nem. Közhely vagy ritkaság a kadarka?
Érték, amelyet hajlamosak vagyunk elfeledni, vagy kellem és báj ne adj isten, a hazai gasztronómiai siker várományosan?

https://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek/az-elfeledett-kadarka

Tudomány: Kadarka a bor.hu oldalon

Kielmayer Kristian és Herczeg Ágnes írása a kadarka eredetéről, jellemzőiről, de azt is megtudhatjuk, hogy milyen pohárból, milyen hőfokon fogyasszuk.

https://bor.hu/szolofajtak/kekszolo-fajtak-vorosbor-stilusok/kadarka

Szellem: Amit még tudni akarsz a Kadarkáról

„A nemes kadarkának, mint a legjobb vörös borok nyersanyagának jó hírét soha nem fogja végkép elhomályosítani a külföldi fekete szőlők bármelyike; de vannak bizonyos feltételek, melyekhez természete kötve van, miszerint tökélyének főfokát elérhesse; s ezen feltételek közé tartozik az évjáratnak sokkal nagyobb s hosszabban tartó melegsége, mint a milyent neki az 1870-iki nyújthatott.” Dr. Tarján Balázs gondolatai és általa felkutatott feljegyzések a kadarka szőlőfajtáról.

Tudomány: Heimannék bizonyították be, hogy a kadarkának van helye a világpiacon

Egy éveken át tartó kísérletsorozat krónikája, melynek eredményeképpen ma már egyre kiválóbb kadarkaborok születhetnek. A szekszárdi kadarkaklónok szelekciójának története.

https://gusto.hu/boraszok/heimannek-bizonyitottak-be-hogy-a-kadarkanak-helye-van-a-vilagpiacon

Blog: Kadarka az Alföldről

„Egyszerű, könnyed, légies, fűszeres vörösbort szeretnénk kortyolgatni? Nem kívánjuk elhagyni hazánk határait, szőlőfajtáit? Akkor válasszunk egy kadarkát.” – Kundermann Gergely geográfus és borszakértő írása.

https://www.borfoldrajz.hu/2018/03/kadarka-az-alfoldrol.html?m=1&fbclid=IwAR12W_z3jSXEnTvwwh31fHQmmqTosHxtb39LYm0oPVRf91iOlDt-Q7gOVFE